• Δημιουργήθηκε στις : 25-Mar-2015
 • Δημοσιεύθηκε σε: Άρθρα
 • Χτυπήματα: 19097

Τα πράγματα που μπορεί να μάθει κάποιος εκτός σχολής είναι ίσως τα σημαντικότερα.

 • Δημιουργήθηκε στις : 07-Feb-2015
 • Δημοσιεύθηκε σε: Άρθρα
 • Χτυπήματα: 10439

Οι σεφ δουλεύουν σε συνθήκες που ο πολύς κόσμος δε θ’ άντεχε ούτε για λίγο. Πολλοί είναι εκείνοι όμως, που θα εύχονταν να μπορούσαν να απολαμβάνουν όλες τις θετικές πλευρές αυτού του επαγγέλματος –που είναι, στην πραγματικότητα, τρόπος ζωής. Δείτε 15 λόγους που αξίζει να τους ζηλεύουμε…

 • Δημιουργήθηκε στις : 27-Dec-2014
 • Δημοσιεύθηκε σε: Άρθρα
 • Χτυπήματα: 8944

10 Chef που άλλαξαν τον Κόσμο της Γαστρονομίας

Οι Σεφ Είναι οι Νέοι Rock Stars και τους Κυνηγούν Τρελαμένες Groupies
 • Δημιουργήθηκε στις : 08-Dec-2014
 • Δημοσιεύθηκε σε: Άρθρα
 • Χτυπήματα: 3568

Είμαι σεφ εδώ και 15 χρόνια, αλλά το ροκσταριλίκι στον κλάδο μας έχει έρθει την τελευταία πενταετία. Ο τομέας της εστίασης μπορεί να είναι συνώνυμος με τα ναρκωτικά, τα ποτά και τις νύχτες χωρίς τελειωμό, αλλά κάτι συνέβη όταν έγινε γνωστό το πόσο cool είναι να δουλεύεις σε μια κουζίνα. Ξαφνικά, οι σεφ ήταν πιο επιθυμητοί από μουσικούς που παίζουν σε ροκ μπάντες.

Για να πω την αλήθεια, δεν το είχα παρατηρήσει μέχρι που άρχισα να δουλεύω σε ένα δημοφιλές steak house στην πόλη. Είναι ένα μπιστρό που μένει ανοιχτό 7 ημέρες την εβδομάδα για μεσημεριανό και δείπνο, ένα από εκείνα τα μέρη που άνετα πληρώνεις 80 δολάρια το κεφάλι. Τοποθετημένο στην καρδιά του Central Business District, το εστιατόριο είχε για πελάτες πολλούς κοστουμάτους με βαθιά πορτοφόλια και άφθονο χρόνο για μακροσκελή μεσημεριανά γεύματα με πολλά μπουκάλια κρασί.

Ήταν το 2010 όταν το food blogging εξερράγη, τότε άρχισα να παρατηρώ αυτό το νέο φρούτο της «chef groupie». Από το πουθενά, το να είσαι ο βασικός σεφ ενός γνωστού εστιατορίου, σήμαινε ότι ο κόσμος σε ήξερε, ότι σε χαιρετούσαν κοπέλες που δεν ήξερες (οι οποίες σε περίμεναν έξω από το εστιατόριο μέχρι να τελειώσεις την βάρδιά σου) και πως το service staff ήθελε να μπει στα παντελόνι σου. Ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι η αλήθεια.

Δεν είναι και ασυνήθιστο ως φαινόμενο για το προσωπικό της κουζίνας να φλερτάρει με το προσωπικό του front of house. Σε μας όμως υπήρχε μια σαραντάρα restaurant manager, η οποία είχε «περάσει ένα χέρι» όλους τους σεφ. Τους πήγαινε για βραδιές τρελής οινοποσίας, οι οποίες πάντα κατέληγαν στα πλέον άσχημα μέρη. Αργά ή γρήγορα, όλοι μου οι σεφ ξύπνησαν στο σπίτι της γυμνοί, χωρίς καμία αίσθηση του πως βρέθηκαν εκεί.

Οι ρομαντικές σχέσεις μεταξύ προσωπικού βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο. Αλλά η έννοια της «chef groupie» πήρε το πραγματικό της μέγεθος όταν στην ιστορία άρχισαν να μπλέκονται οι πελάτισσες του μαγαζιού και οι πιωμένες κυρίες των μπαρ.

Υπήρχε θυμάμαι συγκεκριμένα μια κυρία –πελάτισσα- η οποία είχε αποκτήσει την δική της φήμη. Πήγαινε σε διάφορα food events, ακολουθώντας κάποιους σεφ από το ένα εστιατόριο στο άλλο. Είχε φτάσει στο σημείο να παραδίδει ένα ντοσιέ με θέμα τον εαυτό της στον head σεφ. Στο ντοσιέ περιελάμβανε ένα είδος βιογραφικού που σκιαγραφούσε την πορεία της ως foodie ή groupie. Ετοίμαζε μια παρουσίαση για τον σεφ που είχε βάλει στο μάτι, η οποία περιελάμβανε όλα τα εστιατόρια στα οποία είχε δουλέψει, τις επιδείξεις και τις εμφανίσεις που είχε κάνει και αυτές στις οποίες είχε παρευρεθεί η ίδια. Στο ντοσιέ φρόντιζε επίσης να βάλει μια λίστα των πρώην σχέσεών της, μια λίστα με τις σεξουαλικές στάσεις που μπορούσε να εκτελέσει, καθώς και τα αγαπημένα της φαγητά. Είχε πλευρίσει αρκετούς σεφ που ήξερα και ήταν πάντα διαβασμένη. Ήταν μια ξεκάθαρη περίπτωση stalker.

Βέβαια υπάρχουν και οι προτάσεις που γίνονται στο πάσο. Αν μια κυρία κάθεται στο μπαρ και είναι σχετικά κοντά σου, όσο η νύχτα προχωράει και αυτή πίνει όλο και περισσότερο, ξεκινούν κάποιες κουβέντες. Σε κάποια φάση θα σου πει ένα «έλα να με βρεις στο μπαρ δίπλα για ένα ποτό». Σε τέτοιες περιπτώσεις θα στείλουμε όλη την κουζίνα δίπλα για να πιεί ποτά. Είναι άκακο όλο αυτό, αλλά θα μπορούσε να μην είναι, αν ήμουν ελεύθερος και ήθελα να το εκμεταλλευτώ.

Έχω ακούσει από φίλους που δουλεύουν σε μπαρ μέχρι και προσφορές για πίπες από πελάτισσες, στην οποία περίπτωση πάνε στην αποθήκη για ένα στα γρήγορα. Είναι απίστευτο. Ούτε καν τις ξέρουν αυτές τις κοπέλες.

Προσωπικά, πίστευα ότι αυτά τα πράγματα συνέβαιναν μόνο στον Mick Jagger, όχι σε έναν σεφ ή έναν μπάρμαν.

Μα φορά και έναν καιρό, το να δουλεύεις σε μια κουζίνα ως μάγειρας ήταν απλά μια δουλειά -για να βγάλεις τα έξοδα της σχολής καλών τεχνών ή κάτι τέτοιο- αλλά πλέον είναι το κλειδί για τα πάντα. Άλλωστε το φαγητό είναι σέξι και το ίδιο σέξι είναι να είσαι καλός στην δουλειά σου. Θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει κάποιος πως υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα στο να τρως καλό φαγητό και να κάνεις σεξ. Η πείνα, το πάθος, η όρεξη, ο πόθος, ο ρυθμός, η έκπληξη, το άγνωστο, η έξαψη. Όλα αυτά όμως μπορούν να οδηγήσουν στο να ποθείς οποιονδήποτε σεφ μπορεί να σου μαγειρέψει ένα πιάτο; Τόσο μακριά έχει φτάσει η γοητεία της κουζίνας;

Ίσως να μην μάθω ποτέ. Άλλωστε, μόλις παντρεύτηκα.